Veriaci si uctili posolstvo Veľkého piatka Pašiovým sprievodom

30.03.2013 Košice

Košice 29. marca (TASR) - Tradičným ekumenickým pašiovým sprievodom si pripomenulo dnes v Košiciach posolstvo Veľkého piatka - ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Ježiša Krista niekoľko desiatok veriacich.

Najstarší pašiový sprievod pripravilo už po devätnásty raz košické Ekumenické spoločenstvo a zúčastnili sa na ňom duchovní všetkých kresťanských cirkví v Košiciach a Teologickej fakulty Katolíckej univerzity. Účasť veriacich aj organizáciu sprievodu dnes výrazne ovplyvnilo počasie. Namiesto zastavení pri chrámoch jednotlivých cirkví sa pašiový sprievod presunul do evanjelického kostola Mlynskej ulici, kde sa zastavenia uskutočnili symbolicky. Ako však povedal Anton Konečný z Ekumenického spoločenstva, myšlienku Veľkého piatka, ani ekumenizmu to nijako neovplyvnilo.

Ako ďalej uviedol Konečný, myšlienka ekumenizmu je aj dnes veľmi dôležitá. "Veľký piatok je symbolickým dňom, kedy všetky kresťanské spoločenstvá dokazujú, že aj v dnešnej dobe je dôvod na spájanie a nie rozdeľovanie sa," zdôraznil . Hlavným mottom tohtoročného pašiového sprievodu boli slová Ježiša na kríži Bože môj, prečo si ma opustil? „Tieto slová žalmu zložil Dávid tisíc rokov predtým, ako ich Ježiš doslova zopakoval. Ježiš mal víziu Boha a víziu človeka a v týchto slovách tieto vízie spojil a zanechal nám odkaz, že život, smrť a utrpenie sú dané každému z nás,“ zdôraznil Konečný.

Ján Liba z Apoštolskej cirkvi dodal, že sviatky Veľkej noci nám poukazujú na veľkú lásku. „Tá bola preukázaná obetou božieho syna za nás, ale zároveň nám ukazujú aj nekonečný boží hnev proti hriechu,“ povedal Liba.

V sprievode bolo vidieť veriacich rôznych generácií i celé rodiny. "Chodievam sem každý rok, nevynechala som ani jeden pašiový sprievod. Takto sa utužuje kresťanská súdržnosť, " povedala pre TASR 72-ročná Košičanka.

Do ekumenického pašiového sprievodu a veľkopiatkovej bohoslužby slova prispeli tradične Apoštolská cirkev, Cirkev bratská, Bratská jednota baptistov, Československá cirkev husitská, Evanjelická cirkev a.v., Gréckokatolícka cirkev, Pravoslávna cirkev, Reformovaná kresťanská cirkev, Rímskokatolícka cirkev a košická Teologická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku.
 

Vyberte región